Ugrás a tartalomra

A NÉPSZÁMLÁLÁSON IS BÜSZKÉN VÁLLALOM: MAGYAR VAGYOK!

Népszámlálás

Szerbiában október elsején indul a népszámlálás és október végéig tart. 

A Köztársasági Statisztikai Hivatal munkatársai és a kiképzett, felkészített, számlálóbiztosok begyűjtik az adatokat arról, hogy mennyien is élnek Szerbia különböző településein. A népszámlálás az egyetlen lakossági adatgyűjtés, amelyen kötelező a részvétel, ezt törvény írja elő ami összhangban áll az uniós szabályozással is.

Fontos tudni azt is, hogy nemcsak Szerbiában van ez így. Azért kell, hogy minden lakosról készüljön egy kérdőív, mert a népszámlálás akkor eredményes, ha pontos képet ad az ország teljes lakosságáról, az egész ország területén, illetve a települések szintjén is. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy senki se maradjon ki a népszámlálásból.

A népszámlálás eredményét sokan fogják használni: 

  • döntéshozók, 
  • piaci szereplők, 
  • kutatók és elemzők. 

Az eredmények pontos információt adnak a helyi ellátási, szolgáltatási igényekről. 

TARTALMI SZEMPONTBÓL A NÉPSZÁMLÁLÁS A TÁRSADALOM LEGFONTOSABB JELLEMZŐIRŐL AD NAGY FELBONTÁSÚ, RÉSZLETES PILLANATKÉPET.

Elektronikus adatgyűjtés

Az idén először papír kérdőívek helyett elektronikus adatgyűjtés folyik. Az elektronikus adatgyűjtés felgyorsítja a feldolgozási folyamatot és adataink biztonsága szempontjából is nagyon biztonságos. A kérdőív lezárásakor a KSH védett szerverére kerülnek az adatok, nem kell papír kérdőíveket szállítani, szkennelni. Így is hatalmas adatállományról van szó, amelynek a feldolgozása komoly feladat. A statisztikai hivatal jelentős szakmai tapasztalattal bír a tömeges adatfeldolgozásban, de azért egy népszámlálás különleges feladat mindenki számára.

Első eredmények

Várhatóan már tavaszra az első eredmények publikálásra kerülnek. Elsőként az alapvető népszámlálási adatok, a települések lakosságának száma, nemek és életkor szerinti megoszlása jelenik meg, majd ezt követően jövő ősztől részletesen minden témában jelennek meg fontos adatok. Minden eredmény nyilvános lesz, de a közzététel természetesen az adatvédelmi szabályoknak megfelelően, szigorúan csak összesített módon történik majd.

kreativ