Ugrás a tartalomra

A NÉPSZÁMLÁLÁSON IS BÜSZKÉN VÁLLALOM: MAGYAR VAGYOK!

2020.06.13 - 14:20

Az újabb fertőzöttek kétharmada enyhe klinikai képet mutat

batut

A legtöbb újonnan regisztrált koronavírus-fertőzés Belgrádban volt az elmúlt időszakban - mondta Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója.

A legtöbb újonnan regisztrált koronavírus-fertőzés Belgrádban volt az elmúlt időszakban, de a szerb főváros nem számít gócpontnak, hiszen csak Szerbia azon területéről van szó, ahol a legtöbb személy él az országban - mondta Verica Jovanović. A Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója a Szerbiai RTV műsorában arra is emlékeztetett, hogy a magas szám azzal is magyarázható, hogy újra megnyíltak az egyetemek, de gyülekezések is vannak már. Ugyanakkor hozzátette, az újabb fertőzöttek kétharmada enyhe klinikai képet mutat, és ez egy olyan jellemző, amely azt mutatja, hogy a járványnak másmilyen most a karaktere. Verica Jovanović elmondta, kollektív immunitást akkor érhetünk el, ha a lakosság több mint 75 százaléka megfertőződik, viszont nem az a cél, hogy minél többen fertőződjenek meg rövid idő alatt - figyelmeztet.

„Minden új pozitív eset, minden új koronavírus-fertőzés leggyakrabban azokból a gyülekezésekből fakadt, amelyek családi jellegűek voltak, vagy kisebb csoportok gyülekezéséből, vagy abból, hogy a fiatalok kimentek szórakozni. A most regisztrált pozitív eseteknél nagyobb arányban vannak fiatalok, ezért felhívjuk mindenki figyelmét, hogy a védekezésre vonatkozó intézkedéseket tartsák be. Ha már kommunikálunk, hisz ezt ugye nem tudjuk elkerülni, mert a vírus még egy ideig jelen lesz itt, biztosan még hetekig, lehet, hogy hónapokig is, de a vírus felszámolásáig a védekezési intézkedéseket be kell tartani, a fizikai távolságtartás kulcsfontosságú intézkedés, amit be kell tartani, mert ez az, ami meg fog minket védeni.”

Pannon RTV