Ugrás a tartalomra

A NÉPSZÁMLÁLÁSON IS BÜSZKÉN VÁLLALOM: MAGYAR VAGYOK!

Miért fontos?

Több bennünket érintő kulcsfontosságú döntésre is hatással lehet az általunk megadott adat. 
 

Négy fontos kérdés

Szerbiában is kisebbségi jogaink, a települések felirata, a magyar nyelvű ügyintézés az etnikumhoz és nem az anyanyelvhez kötődnek. A magyar nemzetiségűek száma alapján részesülnek oktatási, kulturális és tájékoztatási intézményeink is az állami támogatásokból. 

1. Állampolgárság

Itt elsősorban a szerbet kell megadni, de lehetséges a kettős, illetve többes állampolgárság jelzése is.

2. Etnikum

Itt kizárólag a magyart adjuk meg. A népszámláláson az a magyar, aki magyarnak vallja magát. Attól még, hogy Szerbiában élünk és szerb állampolgárok vagyunk, a népszámláláson bátran vállaljuk magyar identitásunkat. 

A statisztika nem veszi figyelembe a különben engedélyezett többes nemzeti hovatartozást, így például, ha valaki a nemzeti hovatartozásra azt válaszolja, hogy „magyar és szerb”, akkor sem magyarként, sem pedig a szerbként nem veszik nyilvántartásba, hanem az „egyéb” nemzetiségek között vezetődik majd. Ezért fontos, hogy ne csak az anyanyelvnél, hanem az etnikumnál is a magyart válasszuk!

3. Anyanyelv

Valaki akkor is magyarnak vallhatja magát, ha felmenői nem (mind) magyarok voltak, ha csak részben ismeri a magyar nyelvet, ha nem magyar egyházban keresztelték, ha nem járt magyar óvodába, iskolába. Aki ugyanis magyarnak vallja magát a népszámláláson, az úgy segíti magyar nemzeti kisebbségi közösségünket, hogy a többségtől nem vesz el semmit, ugyanakkor gazdagítja Szerbia és a Vajdaság nemzeti sokszínűségét.

4. Vallási, felekezeti hovatartozás

A megadott adatok többek között a következő témákat érintik

Beruházások, támogatási programok

Az következő években esedékes fejlesztési és támogatási programokat a népszámlálás eredményei alapján tervezik majd meg. A vállalatok is egy-egy új beruházásról ezen adatok alapján döntenek majd.  

Családi viszonyok

Ezen kérdéskörökbe tartoznak a lakáskörülmények, az iskolai végzettség, a nyelvtudás, a foglalkozás, az, hogy valaki helyben dolgozik vagy ingázik és azt is mivel közlekedik. Az adatokból látszanak a családi viszonyaink, a lakások nagysága, hányan vannak a családosok és kik az egyedülállók.

Energiahatékonyság

A népszámlálási adatokból látni lehet majd, milyen a lakások falazata, milyen fűtési lehetőségek vannak. Mindezek fontos információk lesznek a lakáskorszerűsítési programok tervezéséhez. 

Digitális jártasság

Ezúttal nem kérdezik meg azt, hogy lakásunkban van-e internet- vagy telefonkapcsolat, viszont új téma a digitális jártasság és az internethasználat. Ma már a világban való eligazodáshoz és a munkaerőpiaci érvényesüléshez ez elengedhetetlen.