Ugrás a tartalomra

A NÉPSZÁMLÁLÁSON IS BÜSZKÉN VÁLLALOM: MAGYAR VAGYOK!

2020.06.06 - 08:05

Kültéri gyülekezések korlátozások nélkül

teszt
Az újonnan azonosított fertőzöttek aránya ismét meghaladta a két százalékot

Összhangban az epidemiológusok korábbi kijelentéseivel, miszerint a kiváló járványügyi helyzetre való tekintettel többé nem indokolt korlátozni az emberek mindennapjait, az egészségügyi válságstáb újabb járványügyi intézkedések hatályon kívül helyezését javasolta. Ennek értelmében a szabadban korlátlan számú személy gyülekezhet majd a tömeges rendezvényeken, zárt helyiségben pedig legfeljebb 500 személy. Darija Kisić Tepavčević epidemiológusnak, a válságstáb tagjának elmondása szerint a kültéri rendezvényeken a résztvevők közötti távolságnak legalább egy méternek kell lenni. A zárt helyiségben tartandó gyülekezésekre vonatkozólag a szakértő nem említett szabályt vagy korlátozást.

A Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Esélyegyenlőségi Titkárság pénteki közleménye szerint a péterváradi Mass Green House magán idősek otthonában az újonnan tesztelt 12 lakó és alkalmazott közül mindenkinek negatív lett az eredménye. Ebben az intézményben korábban 22 lakó és 6 alkalmazott betegedett meg.

A járvány kezdetén bezárt mozik a legutóbbi bejelentés értelmében július 1-jén nyithatnak meg. A Szerbiai Gazdasági Kamara közleménye szerint az első két hétben, július 15-éig, minden moziban 200 dinárba kerül a belépőjegy, legyen szó akármelyik filmről vagy vetítésről. Ebben az időszakban a tavaly és az idén legnépszerűbbnek bizonyuló filmeket vetítik ismét, valamint azokat, aminek a vetítését a koronavírus-járvány miatt félbeszakították. Ezt követően a mozik a korábbiakhoz hasonlóan alakítják repertoárjukat.

11667 FERTŐZÖTT – 247 ÁLDOZAT

A mai adatok értelmében az országban eddig 11 667 személy fertőződött meg a SARSCoV-2 vírussal. Huszonnégy óra alatt 4795 koronavírustesztet végeztek el, ebből 96-nak az eredménye volt pozitív. Ezzel az elvégzett tesztek és a pozitív teszteredmények aránya ismét meghaladta a 2 százalékot. Egy nappal korábban ez az arány 1,19 százalék volt, az azt megelőző napon pedig 1,35 százalék. Az országban jelenleg 390 személyt gyógykezelnek kórházban, lélegeztetőgép segítségére a légzésben 12 személynek van szüksége. Egy nap alatt egy személy hunyt el a fertőzés szövődményeinek következtében, ezzel 247-re nőtt az elhunytak száma, a halálozási arány 2,12 százalék. Az eddigiekben 270 061 koronavírustesztet végeztek el az országban. Gyógyulttá 6931 személyt nyilvánítottak.

Magyar Szó